Att vara modig


Uncategorized / Sunday, December 14th, 2014

Jag är en ganska rädd person. Räddare än de flesta, känns det som ibland. Men skulle du fråga människor runt omkring mig skulle de säkert inte alls hålla med. Jag tror att det är för att jag har bestämt mig för att inte låta mina rädslor stå i vägen för mig. Jag har bestämt mig för att vara modig, helt enkelt.

IMG_0045

För några år sedan gick jag hos en coach och när vi pratade om rädslor sa hon: “när du stöter på en rädsla, ta upp den, vrid och vänd på den, titta på den, fråga den vad den egentligen vill dig.” Ok… det lät ju bra, tyckte jag, men hur gör jag det egentligen i praktiken?

Fråga mig inte hur det gick till, men en dag kom jag på mig själv med att göra just det. När en rädsla dök upp sa jag: “Hej lilla rädsla! Vad vill du mig?” Jag frågade mig själv: vad handlar det här om – egentligen? Jag tittade på den, kände på den, pratade om den. Och POFF! Som ett spöke i dagsljus försvann den!

Det intressanta med rädslor är att ju fler jag skalar bort, desto fler dyker det upp att ta hand om. Och de nya som dyker upp är i många fall ganska löjliga och lätta att skratta åt och hantera.

Ibland har jag nytta av att jag inte funderar så mycket i förväg utan bara gör. Då hinner inte rädslorna dyka upp förrän det verkligen är dags. Och konstigt nog händer det ibland att en liten rädsla överskuggar en mycket större. Ett sånt exempel är när jag i förra veckan för första gången provade paddleboard. Innan gick jag och oroade mig för att jag var otränad och att jag skulle vara nybörjare och jag var så uppfylld av den oron att jag inte förrän jag var en bit ut i vattnet insåg att hela passet skulle vara ute på djup vatten – något som jag verkligen är livrädd för. Där och då – tack och lov att jag inte hade funderat över det i förväg! Då kan jag lova dig att jag aldrig ens hade provat. Hur gick det då? Ganska bra, för att vara första gången. Lite vingligt och jag trillade i två gånger. Men det var bara nyttigt och jag kom upp igen utan att få panik. Och jag kommer snart att gå på nästa pass!

Det viktigaste när det kommer till rädslor är ju inte att inte vara rädd, utan att samla modet att utmana rädslorna. För varje gång jag utmanar och övervinner en rädsla blir jag starkare och får större tillit till mig själv och min förmåga. Och de där gångerna när jag låter rädslan styra, då är jag inte så nöjd med mig själv. Men som tur är har jag ju oftast möjlighet att göra om och att välja den modiga vägen.

Har du några rädslor som står i vägen för dig och som hindrar dig från att nå det du drömmer om så gör jag det mer än gärna tillsammans med dig.

 

One Reply to “Att vara modig”

Comments are closed.