Att det som är bäst inte alltid är det som är roligast


Uncategorized / Tuesday, August 23rd, 2016

En dag i våras intervjuade en av mina vänner mina barn om vad som är bra med att ha mig till mamma. Jag visste inte om det och var inte med när det hände, men när jag kom för att hämta barnen fick jag höra en sammanfattning. Min sexåriga son sa att det bästa med att ha mig som mamma är att jag lyssnar, att jag berättar hur våra dagar och veckor ser ut och vad som ska hända, att han känner sig delaktig och att han kan prata med mig om allt han tänker och känner. För mig var det ett otroligt fint kvitto på att vi har en tillitsfull relation.

IMG_5901

Min nioåriga dotter svarade att en av de bästa sakerna är att oavsett vad jag bestämmer så vet hon att jag gör det utifrån vad som är bäst för henne. Det är inte alltid hon tycker om det jag bestämmer, men eftersom hon vet att jag gör det för hennes bästa känner hon sig alltid trygg med mina beslut. Och hon känner sig lyssnad på och sedd och hon vet att om hon ger mig ett bra argument för varför hon inte håller med mig så kan det absolut hända att jag ändrar mitt beslut. Inte för att hon tjatar, utan för att hon övertygat mig om att mitt sätt att se på saken inte var det bästa.

IMG_6775

Bara det att få ett sådant här brev från sitt barn…

För mig var det väldigt stort att få höra de här orden. Att hon trots att hon inte är så gammal förstår skillnaden mellan det som känns bra i ögonblicket och det som känns bra på längre sikt. Det betyder att hon känner sig trygg med mig och att hon förstår att jag alltid har hennes bästa för ögonen. För henne är strukturen och tydligheten en av de saker som får henne att känna sig älskad och trygg. Det betyder också att hon utan att hon vet om det övar på impulskontroll, att hon lär sig att det som ger omedelbar tillfredsställelse inte alltid är det som ger önskat resultat på lång sikt. Hon vet att det inte alltid är roligt att gå och lägga sig på kvällen, men att nästa dag blir lättare om hon gör det. Hon vet att även om hon gärna vill äta glass direkt efter frukost, så är det inte vad hennes kropp mår bäst av. Och det är något som jag är övertygad om att hon kommer ha stor nytta av i många olika sammanhang framöver.

13502651_1581199705506148_1650233996099396812_o

Den här veckans blogginlägg är en del av #känslouppropet som i år har tema Relationskunskap. Dagens tema är Hjärnan och relationer. Läs mer om Känslouppropet på Facebook.