Att välja goda relationer


Uncategorized / Friday, August 26th, 2016

Beslutet att skilja mig från mina barns pappa var det svåraste beslut jag någonsin tagit. Beslutet att inte få leva med mina barn varje dag, att inte få uppleva alla deras framsteg, få finnas med dem i alla deras motgångar och dela alla deras skratt. Särskilt som mina barn var väldigt små den där dagen för snart fyra år sen när jag för första gången vågade uttala orden högt. Min son hade inte ens fyllt tre. Inte blev det lättare av att delar av omgivningen reagerade väldigt starkt, försökte förmå mig att stanna kvar. Bland annat med motiveringen att mina barn skulle få psykiska problem av att växa upp med skilda föräldrar.

Jag skulle säga att det är kvalificerat skitsnack. Att det är precis tvärtom. Att jag är en förebild för mina barn genom att välja goda relationer. Att lära dem att lyssna på det de känner och veta att det är sant. Att det lär dem om kärlek – både till sig själva och till andra – och hur de vill ha sina relationer när de blir vuxna. Självklart har det varit en lång process av sorg både för mig och barnen, men idag kan min dotter säga att det är så mycket bättre nu, när jag och hennes pappa är glada på varsitt håll istället för att bråka tillsammans. Så jag är övertygad om att jag genom skilsmässan har lagt grunden för mycket mer psykiskt hälsosamma och känslomässigt välfungerande blivande vuxna än jag hade gjort om jag stannat i relationen “för barnens skull”.

IMG_6696

Tack Susann för de här orden för snart ett år sen…

Min yogavän Kristina uttryckte det så fint: “Bara du vet när någonting är färdigt med dig eller du är klar med det. Yogapositionen. Jobbet. Relationen.” Och när vi är klara, då är det mer kärleksfullt att lämna än att stanna kvar. Att lyssna på det som är sant. Både för sin egen del och för den andres del. För att låta varandra bli lyckliga på varsitt håll istället för att vara olyckliga tillsammans.

13502651_1581199705506148_1650233996099396812_o

Den här veckans blogginlägg är en del av #känslouppropet som i år har tema Relationskunskap. Dagens tema är Familjen och relationer. Läs mer om Känslouppropet på Facebook.